iPhone-mobile-local-seoGedurende het afgelopen jaar verscheen, “2013 is het jaar van responsive webdesign” over het hele internet. Iedereen, van zakelijke blogs tot grote tech sites besproken allemaal hoe het het jaar van Responsive Web Design (RWD) was. Het leek te beginnen direct nadat een grote Brits-Amerikaanse nieuws-website, technologie en social media blog “Mashable” in december van 2012 over ging op een responsive ontwerp.

Nu zijn we net klaar met het eerste kwartaal van 2014 en, “dit is het jaar van responsive webdesign” duikt overal op in de internetwereld. Nieuwe trends komen snel op om vaak snel weer te vervagen, of te worden vervangen, maar responsive webdesign is gearriveerd en gaat niet meer weg. Eenvoudige responsive ontwerpen zijn zeer populair op dit moment en bedrijven zetten groot onderhoud in om te profiteren van de voordelen die samenhangen met RWD. Wanneer de juiste onsite optimalisatie voor lokale SEO wordt gecombineerd met een responsive design kan het leiden tot een zeer succesvolle lokale online marketing strategie.

Er zijn verschillende voordelen van het herinrichten en het omzetten naar een responsieve website. Wanneer bedrijven het volledig begrijpen vragen ze zich vaak af waarom het zo lang geduurd heeft om ‘responsive te gaan’. De volgende drie voordelen gaan in op waarom je het beste responsive kunt gaan:

One Size Fits All

Het is uiterst belangrijk dat consumenten uitgerust met desktop computers, laptops, tablets en smartphones een prettige gebruikerservaring hebben, ongeacht welk apparaat ze toevallig voor handen hebben om het internet op gaan. Google is ook erg dol op responsive websites zoals ze zelf zeggen op een Google- ontwikkelaarspagina: “Wij raden het gebruik van responsive webdesign aan, want het heeft veel goede aspecten”.

Een traditioneel websiteontwerp dat er op een desktop goed uit ziet, zal er vaak niet synchroon uitzien op een mobiel scherm. Dit dwingt de gebruiker om het scherm te kantelen en in- en uit te zoomen tijdens een poging door de website te bladeren. Veel gebruikers zullen zo’n website snel verlaten als ze moeite hebben met navigeren.

Terwijl het responsive design-concept is gebaseerd op het “aanpassen” van de website aan een apparaat, en de gebruiker hier door een meer aangenaam bezoek biedt, is dat niet het enige doel. Het maakt het ook mogelijk voor een bedrijf om de site lay-out te veranderen op een manier die zal leiden tot meer conversies. Bijvoorbeeld zou een bedrijf willen dat de call-to-action meer aan de bovenkant van de site verschijnt, zodat de gebruiker onmiddellijk na aankomst op de website het aanbod ziet. Het biedt de mogelijkheid om iets uit de mobiele versie te laten waarvan ze het gevoel hebben dat het “te veel ruimte inneemt” of “in de weg staat” van de gewenste conversie bij de mobiele bezoeker.

Less Is More

Eenvoudig en schoon plat-ontwerp is erg populair deze dagen, en een van de meest invloedrijke merken in de huidige markt, Apple, maakte dit zeer duidelijk met de release van iOS 7. Het geheel nieuwe platte ontwerp veroorzaakte dat ontwikkelaars zich snel moesten aanpassen en hun apps moesten herontwerpen om ze in lijn te krijgen met het nieuwe ontwerp.

Strakke lijnen, geen verwarring, en eenvoudige site navigatie is in trek deze dagen. Veel bedrijven kozen voor zeer “ontwerp zware” websites in het verleden met animatie, flash, en elementen voor de totale “wow”-factor. De tijden zijn veranderd en bedrijven schakelen over op strakke lijnen en een plat ontwerp om de boodschap over te brengen.

Zelfs de drie grote zoekmachines zijn overgeschakeld naar een plat ontwerp. Google, Yahoo en Bing openbaarde onlangs hun nieuwe “flat” logos:

Why Small Businesses Are Turning to Simple & Responsive Web Design image google

Why Small Businesses Are Turning to Simple & Responsive Web Design image yahoo

Why Small Businesses Are Turning to Simple & Responsive Web Design image bing

Websites met veel afleiding zijn moeilijk te navigeren en als ze te “druk” zijn leidt het tot een gefrustreerde bezoeker die de site verlaat. Met een zeer aantrekkelijk maar eenvoudig ontwerp is het mogelijk de bezoeker te leiden naar de gewenste conversie. De bezoeker van de site heeft een goede ervaring en het bedrijf verhoogt hun kans op het omzetten van die bezoeker in een betalende klant. Het is een win win situatie voor beide partijen.

Trendy maar functioneel

Terwijl de meeste bedrijven die overgaan naar een responsive website het doen voor de functionaliteit, zijn er die het doen om trendy te zijn en proberen om relevant te blijven. Vrijwel elk bedrijf kan profiteren van een responsive design omwille van een ding, en dat is de toename van het mobiele verkeer.

In 2014 zal het mobiele verkeer het PC-gebaseerde verkeer overtreffen, en een andere verbazingwekkend feit is dat 88% van de consumenten die op een mobiel apparaat opzoek zijn naar een bepaald soort lokaal bedrijf meteen bellen of binnen 24 uur bij dat bedrijf langs gaan. Deze informatie en andere verbazingwekkende groei van mobiele data is te zien in onderstaande infographic.

In het verleden zetten mobiel verkeer niet altijd zo goed om als desktop bezoekers. Een groot deel daarvan heeft betrekking op de slechte gebruikerservaring. Responsive design maakt het nu mogelijk voor bedrijven hun mobiele bezoekers een website te tonen die ze gemakkelijk kunnen navigeren, een website die ze kan helpen mobiele conversies te geven. Met de snelle groei van de mobiele gebruikers en mobiele search-bedrijven hebben ze niet veel keus. De opties zijn, aan te passen en tegemoet te komen aan wat spoedig het meerderheidsbelang van de zoekopdrachten zal zijn of ten onder te gaan met een zinkend schip.

 

Vertaald uit het Engels. Origineel artikel door Jonathan Long.

 

Why Your Business Needs To Be Found On Mobile Devices

Infographic by: Market Domination Media